Bazalka
Voňavá bazalka
Ocimum basilicum zní latinský název této rostlinky. Je odvozený od řeckého slova: ozein – voněti a Basileus– král. Je to taková voňavá královna. Existuje asi 60 druhů, ale využívá se pouze 7.
Čeleď:
hluchavkovité
Původ:
Výskyt byl zaznamenám v Africe a na jihu Ameriky. Pěstována je však již od starověku, do střední Evropy se dostala v 16. století.
Popis:
Dosahuje výšky od 20 až do 60 cm. Jedná se o jednoletku. Je stálozelená rostlinka s aromatickou vůní. Sklízí se v období dubna až října, ale nejlepší je listy sklízet před rozkvětem, neboť po odkvětu jsou listy tuhé a trpké. Kvete v období července až září a má drobné bílé kvítky.
Pěstování:
Její pěstování je náročnější. Má ráda teplé místo, slunné a chráněné před větrem. Vyžaduje sluneční svit až 5 hodin denně a teplotu nad 10°C. Má větší semena, která chtějí vysévat řídce. Pokud by byl pak porost hustý, mohlo by docházet k přerůstání a houbovým chorobám.
Při zalévání je nutno dbát i na to, aby se voda nelila na listy. Poté vznikají na nich černé skvrny a list je znehodnocený.
Rozmnožování:
Můžeme semínka si předpěstovat v truhlíku. Teplota pro klíčení je ideální okolo 15-18°C. V dubnu si je vysadíme a poté v druhé polovině května dáme do půdy ven. Pokud ji chceme košatou, musíme ji sestřihávat. Dokonce úrodu můžeme sklízet až 2x do roka.
Využití :
Můžeme ji použít do polévek, jako přísadu do paštik, luštěninových pokrmů, při výrobě různých masitých jídel, pečených i grilovaných. Nesmí v žádném případě chybět na pizze, italských omáčkách nebo při výrobě pesta.
Je velká kamarádka s rajčátky, takže se dá říct, že tato kombinace je v jídle jedinečná. Dává se do bylinkového másla, octa, oleje, marinády a do různých dresinků.
Používá se čerstvá, sušená i mražená. Výhodou je, že její aroma se neztrácí. Suší se tak, že se uřízne celá nadzemní část. Snítky se sváží a zavěsí na vzdušném a stinném místě. Po usušení se zdrhnou lístky.
Věnujte pozornost tomu, aby byla dostatečně prosušená, jinak vám bylinku napadne plíseň.
Nať bazalky obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, éterický olej s eugenolem, ocimem, bazalkový kafr, tanin, cineol, estragol a z minerálních látek hodně železa.
Na pizze nesmí bazalka chybět. Bez ní to potom není ono.