Domácí uzení opět na scéně
Dříve se udilo, když už ne v každé domácnosti, tak minimálně u většiny majitelů rodinných domů. Jezdilo se udit na chalupu, k babičce, kdo neměl vlastní udírnu, tak i k sousedům. Vyudit si každý rok maso nebo klobásy byla věc docela samozřejmá.
Dnes je sice uzenin v obchodech přehršle, ale naše chuťové buňky neustále vzpomínají na ty „od našich“. Pořád v obchodech pátráme po té, do naší paměti trvale vryté, chuti. A nic… Je čas konečně zkusit vlastní uzeniny.
Kvalitní uzení je menší věda, než si myslíme
Cesta k dobré domácí uzenině nemusí být nijak trnitá. Udit lze kde co – především libovější maso, prorostlé maso, špek i masné výrobky, jako třeba domácí klobásy. To je klasika. Ale kdo propadne uzenářské kulinárii, ten se nejspíš vrhne na experimenty. Vyudit si totiž v domácích podmínkách lze sýry, zeleninu, brambory, vejce, dokonce máslo. Nejde však o pravé máslo, ale o máslo, které se vyrobí z nasoleného a dobře prorostlého bůčku. Skutečná lahůdka!
Řada těchto specialit nemusí být připravována žádnými dlouhými procedurami. Prostě si uzené brambory připravíte v sobotu dopoledne k obědu – stejně, jako si běžně děláte ty opečené.
Ale co udírna?
Zdá se, že tady naše odhodlání, dát se na vlastní uzení, skončilo. Nemusí. Překvapivě dnes už není nutné budovat udírny svépomocí. Ne vždy dopadne tento DIY pokus na výbornou. Ta naše, na jejíž budování jsme trávili půlku léta, nakonec nefunguje zcela dle našich představ. Na trhu přitom jsou udírny již jako hotová zařízení. Prostě si je koupíte stejně jako pračku nebo sporák. Kompletně funkční. A zhruba za cenu jiného většího spotřebiče do domácnosti.
Fungují na elektřinu, takže je klidně umístíte na balkon či na terasu.
Nemusíte se obávat oblaků kouře, moderní udírny můžete používat bez obav z reakcí Vašich sousedů. Nebudete muset dokonce ani shánět dobře vysušené bukové dřevo nebo dřevo z ovocných stromů, které se na uzení doporučuje.
K uzení postačí speciálně prodávané udicí brikety – třeba takhle to mají kanadské udírny Bradley.
Právě díky jim pak lze s chutí uzených výrobků neuvěřitelně experimentovat. Příchuť pekanových ořechů byste totiž jinak nevykouzlili.