Vaříme brambory

Vaříme brambory

Brambory v kuchyni jsou hotový poklad

Brambory já naprosto miluji a to už jen z toho důvodu, že existuje nespočet možností co z nich uvařit.

Sladké, slané, pečené, smažené nebo jsou jako součást moučníků, případně našich známých bramborových knedlíků. Inu mohli bychom o nich psát doslova romány.

Co o nich ale možná někdo neví.

  • jako první plodina vycestovala do vesmíru a to roku 1995 na palubě amerického raketoplánu Columbia
  • dělí se nejen na nové a staré, lojovité nebo moučnaté, ale na varné typy, které nám zaručí kvalitu našich jídel
  • nikdy je neskladujte společně s jablky. Brambory potřebují vzduch, chlad, temno a sucho. Problém je, že jablíčka uvolňují do vzduchu etylen, ovšem ten urychluje klíčení a brambory ztrácejí na výživové hodnotě.
  • v Japonsku se syrovými brambory léčí diabetes, anemie nebo vysoký tlak

Brambory moučnaté - varný typ Asalátové

Takové brambory obsahují méně vody a více škrobů. Po uvaření jsou kypré. Jsou vhodné na saláty i na bramborový klasický salát, na vaření ve slupce, ale i na bramborák, který je lidovou pochoutkou.

Brambory polojovité – varný typ Bpřílohové

Naprosto vhodné na vaření a přípravu všech pokrmů jako příloha. Jsou polopevné a polomoučnaté.

Brambory lojovité – varný typ C  –  pyré

Obsahují více vody, než škrobů a dokonce i když je budete déle vařit, tak je nerozvaříte. Mají tenkou slupku a jsou žlutavé. Máme je v oblibě na přípravu smažených příloh, ale také jsou výborné na přípravu pyré nebo bramborové kaše. Knedlíky jsou z nich pěkně kypré a neublížíte jimi ani guláši nebo polévce. Na chipsy jsou naprosto ideální.

Máte doma brambory, ale vlastně nevíte jaký druh?

Udělejte si malý pokus. Rozkrojte bramboru napolovic a přiložte půlky opět k sobě a jemně protřete je od sebe. Pokud brambora pustí vodu je lojovitá. Pokud se ale k sobě snadno přilepí, je plná škrobu a budou to moučnaté brambory.

Rozhodně nepoužívejte brambory s klíčky a zelenými skvrnami. Obsahují jedovatý solanin.
A pokud byste chtěli vyzkoušet Židovské brambory – neváhejte. Jedná se o topinambury, které mají obdobné složení jako brambory. Díky vysokému obsahu inulínu  jsou vhodnou zeleninou pro diabetiky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Comments

  1. Kupuji brambory, když je potřebuji a beru v obchodě, jaké mají. Lojovité moc ráda nemám, ale popravdě, nekoukám, jaký typ kupuji, většinou beru pěti-až deseti kilové balení ….
    My jsme taky „bramboroví“ :-).

  2. Když vařím brambory, tak vždy větší množství, na malé kostky a vody jen tolik, aby byly potopené. Máme je rádi druhý den opečené na pánvi.

  3. tento test jsem neznala :-)

  4. Tuhle jsem dělala fr. brambory, ve velké zapékací míse. Opečené byly POCHOPITELNĚ jen nahoře a dole. Jak by taky mohly být opečené uprostřed, že? Chlap, který nevaří – prostě nechápe a já pak zas nechápu jeho …. jí to tak už 40 let a furt se diví :-) :-) .

    • Až se přestane divit, tak se asi budete divit vy, co se s ním děje :D

  5. V poslední době se kvalita a chuť brambor dost změnila k horšímu a je opravdu štěstí koupit dobré a kvalitní brambory, které mají chutnat, tak jak mají chutnat. Jsou bez chuti, nemají barvu a jsou vesměs moučné a při uvaření se rozpadají.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>