Zázračný všelék borůvky
Borůvky jsou divoká plodina, která není znehodnocena šlechtěním, poměr všech výživných a zdraví prospěšných látek je jedinečný, proto také byly zařazeny mezi tzv. superpotraviny. Nejsou ošetřovány žádnými chemikáliemi a během roku nám je okopává a hnojí příroda sama, takže – hurá na borůvky!
Je možno je jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky, buchty, koláč atd. Jsou sladké a silně barví, jsou i kvalitním přírodním barvivem. Senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci. Obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, mikro a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom).
Borůvky zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně (jako doplňující prostředek) proti infekcím; prodlužují život, chrání před stařeckou demencí, pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních; zvyšují množství moči, čím napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest; snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům; prospívají regeneraci sliznic; podporují úsilí obézních o snižování tělesné hmotnosti; mají i uklidňující a protistresový účinek.
Zdaleka nejznámější je však účinek borůvek na zrak. Už staří léčitelé si všimli, že lidé, kteří delší dobu a pravidelně konzumovali borůvky nebo výrobky z nich, pocítili zlepšení zraku. Řada výzkumů skutečně potvrdila, že látky obsažené v borůvkách mají příznivé účinky na poškozený zrak a pomáhají při šedém zákalu, makulární degeneraci sítnice (zejména u cukrovky) a při šerosleposti. I lidé se zdravým zrakem užívali borůvky k posílení zraku, příkladem mohou být britští letci, kteří před nočními lety jedli borůvkovou marmeládu.
Recept na zdravý borůvkový koláč zde.