Bramborové placky
Když jsou doma brambory, máme základ k vaření
Z brambor se dá skutečně mnoho vytvořit. Sladká nebo slaná jídla, přílohy, hlavní menu, zkrátka patří mezi základní surovinu, která by doma neměla chybět. Naše babičky by o tom mohly vyprávět. Takové bramborové placky, bramboráky a brambory na loupačku byly snad nejčastějším pokrmem na stole. Dnes si uděláme placky, které se dají krásně udělat ze zbylých vařených brambor od oběda, jsou rychlé a chutné.
Bramborové placky
Suroviny:
500 g vařených brambor
160 g hrubé mouky
trochu mléka na zvláčnění
petrželka, pažitka
sůl
husí sádlo na potření
Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme na jemno.
Přidáme mouku, sůl, posekané bylinky a mléko. Vytvoříme trochu tužší těsto.
Vyválíme širší šišku, z které odkrajujeme kousky. Ty pak rozválíme na placku a pečeme ne suché pánvi dozlatova.
Před podáváním se potírají husím sádlem, ale lze i máslem.
Přeji dobrou chuť.
Tyto placky jsem dělala minulý týden. Holky měly na něco chuť a já měla vařené brambory. Byla jich plná mísa a holky furt chodily a chodily a najednou placky fuč :-).