Vypečená příručka – jak vybrat skvělý pekáč do trouby

Pečení a zapékání je jedna z nejoblíbenějších disciplín kuchařů začátečníků i profesionálů. Šetří čas, nešpiní haldy nádobí a i přes to dokáže vykouzlit z pár ingrediencí vynikající baštu pro celou rodinu. Poradíme, podle čeho vybrat skvělý pekáč, ve kterém se kůrčička dělá sama.

4 základní vlastnosti skvělého pekáče

Skvělý pekáč do trouby se od obyčejného liší čtyřmi základními věcmi:

  • Má víko. To udrží šťávu z pečeně v pekáči a zajistí, že jídlo nebude vysušené.
  • Je tak akorát. Většina kuchařek a kuchařů má jen jeden pekáč, který je univerzálního tvaru i velikosti, a do kterého se vejde stejně dobře celé kuře, jako lasagně nebo buchty.
  • Nepřipaluje jídlo. Nepřilnavý materiál uvnitř pekáče si zamilujete. Perfektně se z něj vyklepávají buchty a skvěle se myje.
  • Tyká si s troubou i s lednicí. Materiál pekáče musí bez problému odolávat i velkým změnám teplot bez poškození materiálu nebo změn jeho vlastností.

Z jakého materiálu pekáč vybrat?

Poradíme vám, jaké vlastnosti mají jednotlivé materiály pekáčů, které na trhu najdete. Pokud totiž zvolíte správný materiál, máte na pár dalších desítek let vystaráno a můžete péct od rána do večera.

Nerezový pekáč – je vhodný pro všechny typy trub, je vhodný i pro vaření na sporáku, výjimkou občas bývá indukce. Můžete v něm péct, zapékat, vařit i dusit s minimem tuku a díky jeho tepelné vodivosti v něm zůstane jídlo déle horké. Pokud si koupíte nerezový pekáč s víkem, můžete na pečení využít obě jeho části.

Keramický pekáč – jídlo v něm připravíte jen s minimem tuku. Je ideální na pomalé pečení a vhodný na velké kusy masa.  Připravíte v něm stejně dobře šťavnatou svatomartinskou husu nebo velikonoční kačenu, jako zapečené těstoviny se sýrovou omáčkou. Keramické pekáče jsou vhodné jak k pečení, tak k zapékání, případně i servírování a skladování pokrmů. Nesnáší rychlé teplotní změny. Nejlepší je dát studený pekáč do studené trouby a pak teprve zapnout. Lze použít i na přímém ohni, ale je nezbytný rozptylovač plamene.

Keramické pekáče Tescoma

Titanový pekáč – je špičkou mezi pekáči. Mezi jeho výjimečné vlastnosti patří kovuvzdornost. Proto na pekáč nemusíte používat jen silikonové a dřevěné obracečky, ale i kovovou vidličku. Povrch titanového pekáče je tím pádem téměř nesmrtelný. Výjimečně dlouho drží teplo, a proto zajišťuje ekonomické vaření. Víko můžete použít jako pánev, a to i na indukci.

Titanový pekáč Tescoma

Smaltovaný pekáč – byl oblíbeným nádobím už v kuchyních našich babiček a prababiček. Svou slávu si zachovává zejména díky své jednoduché údržbě. Navíc víko pekáče můžete používat buď jako pokličku, nebo jako druhý samostatný pekáč.

Skleněný pekáč – většinou se používá označení zapékací mísa. Je křehčí, než ostatní materiály, a tak se vám při nedbalém zacházení může rozbít. Neuspějete s ním na indukci, ale s mikrovlnkou jsou kamarádi.

Skleněný pekáč Tescoma

Litinový pekáč – má výjimečně dlouhou živostnost, je o poznání těžší než ostatní druhy pekáčů, zato je považován za ekonomicky nejúspornější nádobí vůbec. Po naakumulování tepla peče téměř sám. Ani po desítkách let používání se v něm nic nepřipaluje a skoro není v lidských silách ho mechanicky poškodit.

Silikonový pekáč – je novinkou na trhu. Vydrží teplotu do 230 °C a téměř nic neváží, proto se s ním snadno manipuluje. Funguje tak trochu jako římský hrnec. Zachovává chuť surovin a tak není potřeba jídlo tolik solit. Oproti klasice má ale zásadní nevýhodu – nesmí se postavit na plotýnku nebo nad oheň, což je pro omáčkáře a šťávaře smutná zpráva.

Ať už vsadíte na klasiku, nebo vyberete moderní materiály, můžete si být jistí, že výbornou pečínku upeče každý každá trouba.

Další tipy do kuchyně:

VYZKOUŠEJTE PÁNEV NA LÍVANCE SMARTCLICK A ZMRZLINOVAČ DELLA CASA! SNADNO A RYCHLE VYKOUZLÍTE BEZVADNÝ DEZERT


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 45 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář