Broskev
Slaďounká a plná šťávy – taková je broskev.
Původně se začala pěstovat v Číně již před 4 tisíci lety. Odtud ji rozšířili kupci po hedvábné cestě do Evropy. Do Ameriky se dostala díky vystěhovalcům v 17. století. Její nevlastní sestrou je nektarinka, která vznikla náhodným zkřížením broskve se švestkou. Broskev je velmi populární ovoce, ale kromě toho, že dobře chutná je i velmi zdravá. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, má vysoký obsah vlákniny, která pomáhá při trávení.
Broskve obsahuje vitaminy C a B, betakarotén, vápník, sodík, fosfor, draslík, železo a aminokyseliny
Je zdrojem kyseliny listové, která je důležitá hlavně v těhotenství protože napomáhá dělení buněk. Barva broskví říká, že obsahují hodně antioxidantů. Ty mají v těle významnou ochrannou funkci a brání tvorbě volných radikálů.
Broskve prý mají zklidňující účinky
Niacin s hořčíkem, selenem a zinkem zlepšují náladu a odstraňují pocity strachu a nervozity. Používají se jako lék proti kašli, pomáhají při astmatu a zácpě. Broskve upevňují vazivové tkáně a cévy, srdce a krevní oběh. Broskve dozrávají v létě, od poloviny července do konce srpna je lze nalézt na trzích. O jejích léčivých účincích jsme už hodně slyšeli, hlavní příčinou je vysoký obsah přírodních antioxidantů. To je důvod, proč se doporučuje konzumace broskví ve velkém množství při kožních nemocích a alergiích. Kromě toho čistí krev a detoxikuje organismus, což je také velmi důležité pro optimalizaci hladiny hormonů. Často se doporučuje spotřeba broskví těhotným ženám a ženám v menopauze. Pro vysoký obsah vody v létě pomáhá doplňovat tekutiny.
Díky její sladké chuti ji mají rádi i děti, jako přírodní sladkost snadno nahradí nezdravé sladkosti. Měli byste využít toto období, když je sezóna broskví, neboť obsahují mnohem více hodnotných živin než kompoty nebo mražené ovoce.