Broskev

Slaďounká a plná šťávy – taková je broskev.

Původně se začala pěstovat v Číně již před 4 tisíci lety. Odtud ji rozšířili kupci po hedvábné cestě do Evropy. Do Ameriky se dostala díky vystěhovalcům v 17. století. Její nevlastní sestrou je nektarinka, která vznikla náhodným zkřížením broskve se švestkou. Broskev je velmi populární ovoce, ale kromě toho, že dobře chutná je i velmi zdravá. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, má vysoký obsah vlákniny, která pomáhá při trávení.

Broskve obsahuje vitaminy C a B, betakarotén, vápník, sodík, fosfor, draslík, železo a aminokyseliny

Je zdrojem kyseliny listové, která je důležitá hlavně v těhotenství protože napomáhá dělení buněk. Barva broskví říká, že obsahují hodně antioxidantů. Ty mají v těle významnou ochrannou funkci a brání tvorbě volných radikálů.

Broskve prý mají zklidňující účinky

Niacin s hořčíkem, selenem a zinkem zlepšují náladu a odstraňují pocity strachu a nervozity. Používají se jako lék proti kašli, pomáhají při astmatu a zácpě. Broskve upevňují vazivové tkáně a cévy, srdce a krevní oběh. Broskve dozrávají v létě, od poloviny července do konce srpna je lze nalézt na trzích. O jejích léčivých účincích jsme už hodně slyšeli, hlavní příčinou je vysoký obsah přírodních antioxidantů. To je důvod, proč se doporučuje konzumace broskví ve velkém množství při kožních nemocích a alergiích. Kromě toho čistí krev a detoxikuje organismus, což je také velmi důležité pro optimalizaci hladiny hormonů. Často se doporučuje spotřeba broskví těhotným ženám a ženám v menopauze. Pro vysoký obsah vody v létě pomáhá doplňovat tekutiny.

Díky její sladké chuti ji mají rádi i děti, jako přírodní sladkost snadno nahradí nezdravé sladkosti. Měli byste využít toto období, když je sezóna broskví, neboť obsahují mnohem více hodnotných živin než kompoty nebo mražené ovoce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 45 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář