Co ještě nevíte o kuskusu

Kuskus nebo také Cous-cous je druh těstoviny, i když to tak na první pohled vůbec nevypadá. Kuskus se vyrábí z pšenice. Zrna se obrousí, nalámou a opět slepí do drobných kuliček, které se následně napaří a vysuší. Nejzdravější je kuskus, při jehož zpracování nebyl odstraněn obal zrna obsahující cennou vlákninu a vitamíny. Takový kuskus je označen jako celozrnný a v našich obchodech se často vyskytuje v kvalitě BIO. Velmi podobně vypadá i Bulgur, což je vlastně nezpracovaná lámanka určená pro výrobu kuskusu. Nemá tak pravidelná zrna, ale chutná a připravuje se úplně stejně.

Kuskus pochází ze severní části Afriky a z Blízkého východu, zejména z arabských zemí, odkud se postupně rozšířil do celého světa. Zajímavostí je, že například do Izraele se kuskus dostal až kolem roku 1948 s přistěhováním arabských Židů, kde se poté stal součástí národních jídel.

V těchto oblastech dodnes ženy samy připravují kuskus tradičním způsobem – ručně. Jedná se v podstatě o rituál, který je poměrně časově náročný. Nejprve se rozemele pšenice na krupici, ke které se přidá trocha mouky, voda a sůl (nebo také mořská voda). Vody se přidá jen tolik, aby se vytvořily hrudky, které se rozdrobí na jemné kuličky. Poté se kuskus suší na slunci. Takto vyrobený kuskus lze velmi dlouho skladovat. Někdy se kuskus barví pomocí dýně na oranžovou barvu nebo pomocí šafránu na žlutou.

 

Kuskus v sobě obsahuje množství uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin, vitamínů (B, E), dále vápník, železo a fosfor. Kromě toho obsahuje jen velmi malé množství tuku, takže ho můžeme bez problémů řadit mezi dietní a výživné pokrmy, které našemu tělu jen prospívají.

Příprava instantního kuskusu je velmi jednoduchá. Kuskus pouze zalijte určitým množstvím vroucí vody, vývaru či mléka (podle toho jakým způsobem chcete kuskus připravit), promíchejte, přikryjte pokličkou a nechtě několik minut odstát. Kuskus vstřebá veškerou tekutinu a změkne. Na zjemnění můžete přidat trochu másla či olivového oleje. Dále pak pokračujte dle receptu, který jste si pro přípravu kuskusu vybrali.

 

Jak bylo výše nastíněno, kuskus zaujímá pozici velmi všestranného pokrmu. Lze jej totiž připravit ve slané i ve sladké variantě. Ve slané variantě bývá často používán jako příloha, která nahrazuje například rýži či ostatní těstoviny. Dále bývá základem pro velké množství salátů a studených pokrmů – lze jej totiž konzumovat teplý i studený. Třešničkou na dortu všestrannosti kuskusu je možnost použití ve snídaňových pokrmech, svačinách, hlavních jídlech a dokonce i v dezertech.

 

Vyzkoušejte náš recept na kuskus se zeleninou

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 45 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář