Italský zázrak tiramisu

DEZERT, KTERÝ SJEDNOTIL ITÁLII

Tiramisu je tradiční italský sladký dezert obsahující tvarohový sýr mascaprone, který si získal oblibu po celém světě. Je totiž velmi jednoduchý na přípravu a zároveň velmi chutný. Avšak díky sýru mascarpone řadíme tiramisu mezi jeden z nejtučnějších dezertů vůbec.

CO JE TIRAMISU

Tiramisu je nepečený dezert, jehož základem je tvarohový sýr mascarpone, čerstvá vejce, Savoiardy či cukrářské piškoty, cukr, šálek kávy, italský mandlový likér Amaretto a trocha kakaa. Pravý italský recept obsahuje pouze tyto ingredience. Existuje však mnohem více variant, kde jsou některé suroviny například z ekonomického hlediska nahrazovány.

ODKUD PŘIŠEL

Jak už bylo výše zmíněno, dezert pochází z Itálie. Konkrétní nález současné podoby receptu pochází překvapivě až z roku 1970 z města Treviso v severní Itálii. Určitá obdoba receptu pochází však již z doby renesance z oblasti kolem Benátek či Florencie.

PŘÍPRAVA TIRAMISU – JEDNODUCHOST SAMA

Příprava není vůbec náročná už jen z hlediska toho, že se dezert nepeče, nýbrž se dá pouze vychladit do ledničky. Obvykle se dezert připravuje do pekáče s vyššími okraji či do dortové formy. Možností je také příprava jednotlivých porcí rovnou do skleniček. Jedná se sice o trochu složitější způsob, nicméně jeho vizuální výsledek opravdu stojí za to.

ČERSTVÁ VEJCE – NUTNÝ ZÁKLAD

Ze zdravotních a hygienických důvodů je velice důležité používat čerstvá vejce, nejlépe domácí čerstvá vejce. Pokud se rozhodnete pro kupovaná vejce, jejich čerstvost poznáte jednoduchým trikem. Středně velkou mísu napusťte vodou, kterou osolte a zamíchejte. Poté opatrně vložte vejce do mísy. Pokud se drží na dně, jsou vejce čerstvá. Jakmile se vejce trochu nadnesou, mohou být stará přibližně pět dní. Pokud vejce vyplavou na hladinu, raději je ani nepoužívejte.

SPOJENÍ VAJEC A SÝRU MASCARPONE V LAHODNÝ KRÉM

Vezměte tedy čerstvá vejce a oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přisypte krupicový cukr a rozmíchejte na jemný krém tak, aby se cukr rozpustil. Bílky rozšlehejte na sníh elektrickou metličkou. Hotový sníh poznáte tak, že si misku se sněhem podržíte dnem vzhůru nad hlavou. Pokud nic nespadne, sníh je dokonalý. Pokud ano, šlehejte příště více.

Do krému ze žloutků a cukru přidejte sýr mascarpone a lehce promíchejte tak, aby se sýr spojil s krémem. Následně postupně přidejte našlehaný sníh z bílků a opět opatrně promíchejte. Krém je hotový.

A JDEME DO FINÁLE

Nyní budete potřebovat šálek vychlazené silné černé kávy, do které přidejte zhruba dva malé panáky Amaretta. Do kávy s mandlovým likérem namáčejte postupně všechny piškoty, rovnou z nich na dně pekáče či skleničky vytvořte spodní vrstvu dezertu, kterou poté pokryjte vzniklým krémem. Tento postup opakujte, dokud vaši formu nenaplníte, přičemž vrchní vrstvu by měl tvořit krém, který nakonec posypte kakaem. Teď už jen zbývá vložit dezert do ledničky a počkat nejméně dvě hodiny. Ideální doba chlazení dezertu jsou však čtyři hodiny. Hotový dezert zkonzumujte raději co nejdříve, jelikož obsahuje čerstvá vejce, která se mohou brzy zkazit.

Dezert podávejte, jak jinak, se šálkem italského espressa či jiného kávového nápoje jako sladkou tečku po výborném obědě nebo jako součást kávového dýchánku nejlépe v rodinném kruhu či ve společnosti přátel.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 45 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář