Palačinky

Všechny věkové skupiny palačinky jako úžasný pokrm znají.

Jen každý se na ně dívá z jiného úhlu pohledu. Dětičky jsou z nich nadšení a vyžadují je poměrně často ve svém jídelníčku. Maminky jsou z dělání palačinek občas nešťastné. A to z důvodu, že se jim nedaří anebo zase opačně, že mizí rychleji, než se stačí udělat.

Znám to z vlastní zkušenosti. Stojíte u plotny hodinu a stále na talíři nic nepřibývá. Naopak si pořád někdo chodí přidávat. Což je na jednu stranu dobře, protože je to známka toho, že chutná.

Ovšem pak tu máme naše milované polovičky. Tady nastává problém, kdy úžasná a nadýchaná palačinka zůstane sladkým pokrmem a nepromění se v pečínku. Přece jenom jako dezert ano, ale nějaké hlavní jídlo? Prozradím vám, jak můžete překvapit i pány s palačinkou na slaný způsob.

Pojďme si nejprve přiblížit historii tohoto pokrmu

Procestujeme kousek světa a navštívíme především střední a jihovýchodní Evropu.
V rakousko-bavorské němčině je slovo Palatschinke převzato z českého slova palačinka, to ale pochází z maďarského palacsinta . Palacsinta je z rumunského plăcintă , což v překladu značí zákusek nebo koláč. A to pochází z latinského slova placenta, kde znamenalo nejen plodové lůžko, ale i plochý koláč. To je slovo i řeckého původu.

Palačinka je také název ve většině dalších slovanských jazyků jako je ukrajinština, slovenština, slovinština, bosenština, bulharština, makedonština, chorvatština, srbština. V polštině se toto jídlo nazývá naleśnik, v rumunštině clătită.

Tak a dost cestování. Co to vlastně je taková palačinka

Jedná se o nekynutý moučník, který je vyráběný z tekutého těsta.
palačinky Jeho základem je mouka, mléko a vejce, může být doplněné solí nebo cukrem. Má podobu tenké placky, pečené na pánvi. Samozřejmě svoji roli má i náplň jakou palačinky poté plníme. Mohou být sladké i slané.
Sladké palačinky
Marmeláda, džem, tvaroh, ovoce, krém, zmrzlina a další.
Zdobit můžeme skořicí, moučkovým cukrem, šlehačkou, zkrátka je to na chuti
Slané palačinky
špenát, žampiony, sýr a různé možné kombinace.

Suroviny (4 porce)

150 g hladké mouky
300 ml mléka
špetku soli
můžeme přidat trochu cukru, záleží čím je pak budeme plnit
1 vejce
olej na smažení

Postup:

Do mísy dáme vejce a pokud děláme na sladko, tak cukr. Pak trochu soli a promícháme. Přidáme mouku a pomalu vlijeme mléko. Důkladně rozmícháme, abychom neměli hrudky.
Ke smažení jsou vhodné teflonové nebo litinové kulaté pánve, různých velikostí. Používáme jen malé množství tuku. Pánvička by měla být rozpálená. Poté naběračkou těsto nalijeme a krouživým pohybem ruky necháme rovnoměrně roztéci po celé ploše pánve. Ve chvíli kdy palačinka ztuhne a začne se pohybovat po pánvi, obrátíme ji a osmažíme z druhé strany. Je hotovo, naplníme a servírujeme.

Pár tipů na slaný způsob

Palačinky naplňte dušeným, ochuceným špenátem a obalte v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a osmažte do zlatova jako řízek.
Velmi oblíbené jsou i zapečené. Naplňte jakoukoliv slanou náplní, naskládejte do pekáčku, zalijte smetanou, do které jste rozmíchali několik vajec a osolili. Na závěr posypte strouhaným sýrem. Velmi pěknou dekoraci tvoří právě palačinky plněné špenátem.

A co si takhle udělat palačinkový dortík

Plnit můžete třeba střídavě tvaroh a pak džem. Skládáte na sebe do výšky dortu. Navrch můžete nastříkat šlehačku a ozdobit ovocem. Fantazii se meze nekladou, takže dortík jde udělat i na slaný způsob. Tady je dobré mít na paměti, že ho musíte nechat řádně vychladit, aby se náplně vpily do těsta a dobře se vám krájel.

Další informace najdete na http://palacinky.org

Přeji vám mnoho úspěchů při tvorbě palačinek a bujnou fantazii ke zdobení. Dobrou chuť.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 45 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář