Ze života pepřovníku

Ze života pepřovníku

Co víme vlastně o pepři?

Pepř patří mezi nejdéle používané koření. První zmínky jsou o něm už v nejstarších staroindických textech. Dříve se používaly kuličky pepře jako platidlo. Dalo se s nimi platit zboží, daně nebo věno pro dceru. Škoda, že to dnes neplatí :).

Do Evropy
se koření dostalo díky Alexandru Makedonskému. Starý kontinent mu ihned propadl, ovšem jeho dovoz byl docela složitý. A to až do roku 1498, kdy Vasco da Gama objevil novou cestu do Malabar. Odtud totiž původně pochází.

pepř trsy
Stálezelená popínavá rostlina – pepřovník černý – nesnese přímé světlo. Možná by se dal hodně připodobnit našemu chmelu.  Proto se mu nejvíce daří ve stínu stromů. Plody rostou  v drobných hroznech a dá se říci, že mohou připomínat náš rybíz. Dorůstá délky až 15 metrů a dožívá  se věku až 60 let.

pepř červený

 


Pepřovník
plodí až 3x do roka. Proto není problém pepř sklízet v různých fázích zralosti.  Jelikož je vícero druhů pepře, tak se mohou vyskytovat různé odrůdy jako keře nebo polokeře.


Je zdravý prospěšný

Samozřejmě se bez neobejde žádná kuchyně. Má svoji štiplavou chuť ale také má celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Podporuje krevní oběh a trávení, zvyšuje nízký tlak, podporuje spalování tuků i chuť k jídlu. Je považován za přírodní afrodiziakum. Možná právě proto byl ve středověku na seznamu církevní listiny. Církev ho totiž podezírala, že svádí mnichy a farníky k neřestem. Pepř se ale nevzdal a své postavení si udržel dodnes.

Jeho barevné spektrum

  • zelený – nedozrálé bobule se rychle suší, aby vyschly a zachovaly si výraznou barvu. Je jemnější, než černý a v chuti můžeme cítit bylinky. Proto si dobře vede vedle zeleniny i ovoce.
  • černý – jedná se nejběžnější druh, sklízí se ještě nezralý a zelený. Bobule procházejí fermentací, po které se pak suší. Proto jsou pak kuličky menší a svraštělejší, než u ostatních druhů.
  • růžový – ve skutečnosti se nejedná o pravý pepř, ale o plod stromu Schinus. Kuličky mají pryskyřičnou chuť a jsou nasládlé. Je skvělý do dezertů, zvláště se hodí k čokoládě.
  • bílý – jde o vnitřní zrno, které se skrývá pod slupkou zralého pepře. Ten se máčí, drtí a tře, aby se slupka oddělila. Bílý pepř má jemnou chuť, která se hodí hlavně k rybám.

mix pepř

 

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 90 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Comments

  1. Velice zajímavý článek o pepři vím jenom to, že pálí a ke konzumaci je lepší bílý, protože se lépe tráví.

  2. Na grilovaná masa, nebo i na kotlety v troubě používám pepř čtyř barev. Zdá se mi to chutnější, než kořenit jen černým pepřem.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>