MATCHA – ZDRAVOTNÍ ÚČINKY
Původem čínský a nyní převážně japonský práškový zelený čaj matcha proslul po celém světě jako nezbytná součást tradičního čajového obřadu. V zemi vycházejícího slunce je neodmyslitelně spjat s každodenním životem buddhistických mnichů a neméně často se o něm hovoří jako o čaji oblíbeném u japonských samurajů. Není divu, že matchu zcela oprávněně předchází pověst vynikajícího nápoje vhodného pro chvíle hluboké meditace. Již méně známý je však fakt, že samurajové matchu popíjeli nejen v okamžicích uvolnění, ale také ve vypjatých chvílích krátce před bitvou. Stejně dobře, jako matcha uklidňuje, totiž dokáže organismus člověka účinně povzbudit k většímu výkonu a dodat mu potřebnou energii. Milovníci matchy se po celém světě rekrutují z řad vyznavačů tradičního čajového obřadu, není však ani v nejmenším nějak překvapivé, že bychom je našli i mezi vyznavači zdravého životního stylu.
Nutno říci, že oprávněně. Povědomí o zázračných zdravotních účincích čaje matcha na lidské zdraví pochází již z období před tisíci lety a počátek tohoto příběhu bychom našli v Číně, která je jeho dávnou pravlastí. Čínská medicína si odnepaměti jakožto jednoho z nejúčinnějších prostředků k uchovávání síly léčivých bylin cenila jejich transformaci do podoby prášku. Mezi pacienty se tak většina léků předávala právě v této podobě a výjimkou nebyl ani čaj matcha. Takřka odjakživa byl považován za uznávaný lék proti horečkám a zánětům, navíc schopný tělo přirozeně pročistit a rychle zregenerovat.
V současné době dávají těmto zkušenostem za pravdu závěry moderních klinických studií. Stejně jako v případě pravidelného popíjení jiných zelených čajů se i matcha může pyšnit zdravotními přínosy, které tato výjimečná rostlinka našemu organismu poskytuje. V jejím případě jde však o účinky ještě znásobené, neboť díky specifickému způsobu pěstování, výroby a především vlastní přípravy se zachová výrazně více účinných látek.
Důvod je poměrně prostý. Při přípravě šálku „běžného“ zeleného čaje jsou čajové listy přelity horkou vodou a po vylouhování vyjmuty z nálevu. Matcha je však čajový prášek, který po smíchání s vodou vypijeme spolu s ní. Díky tomu náš organismus může zužitkovat maximum příznivých látek, které jsou v tomto druhu zeleného čaje obsaženy.
Patrně nejvýraznější je tento přínos v případě antioxidantů. Jak známo, tyto přírodní látky stojí za zpomalováním stárnutí, zlepšují celkovou fyzickou kondici i v neposlední řadě jsou zodpovědné za efektivnější spalování tuků. Laboratorní analýzy potom doložily třeba i to, že matcha obsahuje až čtrnáctinásobné množství antioxidantů než jeden z jejich nejbohatších zdrojů, borůvky. V porovnání s klasickým zeleným čajem je množství antioxidantů až desetkrát vyšší.
Podobný, třebaže méně výrazný statistický rozdíl lze najít v oblasti vlivu na metabolismus. Klasické zelené čaj jsou schopny zefektivnit proces spalování tuků asi o deset procent, zatímco matcha rovnou o čtyřicet procent.
Japonští samurajové v minulosti moc dobře věděli, proč se během náročných chvil těsně před bitvou posilnit právě šálkem čaje matcha. Právě zvyšování fyzické vytrvalosti a příliv nové energie se dostal do hledáčku vědců a z jejich studií vyplynulo, šálek čaje matcha zkonzumovaný před náročným cvičením nebo fyzickou aktivitou zvyšuje a stimuluje činnost kardiovaskulárního systému. Ruku v ruce s tím stoupá i odolnost a vytrvalost našeho organismu.
Matcha navíc na rozdíl od jiného zeleného čaje neobsahuje téměř žádný kofein, takže energie získaná jejím popíjením není vykoupena nežádoucími efekty konzumace tohoto alkaloidu.