Pages Navigation Menu

domácí recepty, hubnutí a zdravá strava

MATCHA – ZDRAVOTNÍ ÚČINKY

MATCHA – ZDRAVOTNÍ ÚČINKY

Původem čínský a nyní převážně japonský práškový zelený čaj matcha proslul po celém světě jako nezbytná součást tradičního čajového obřadu. V zemi vycházejícího slunce je neodmyslitelně spjat s každodenním životem buddhistických mnichů a neméně často se o něm hovoří jako o čaji oblíbeném u japonských samurajů. Není divu, že matchu zcela oprávněně předchází pověst vynikajícího nápoje vhodného pro chvíle hluboké meditace. Již méně známý je však fakt, že samurajové matchu popíjeli nejen v okamžicích uvolnění, ale také ve vypjatých chvílích krátce před bitvou. Stejně dobře, jako matcha uklidňuje, totiž dokáže organismus člověka účinně povzbudit k většímu výkonu a dodat mu potřebnou energii. Milovníci matchy se po celém světě rekrutují z řad vyznavačů tradičního čajového obřadu, není však ani v nejmenším nějak překvapivé, že bychom je našli i mezi vyznavači zdravého životního stylu.

Nutno říci, že oprávněně. Povědomí o zázračných zdravotních účincích čaje matcha na lidské zdraví pochází již z období před tisíci lety a počátek tohoto příběhu bychom našli v Číně, která je jeho dávnou pravlastí. Čínská medicína si odnepaměti jakožto jednoho z nejúčinnějších prostředků k uchovávání síly léčivých bylin cenila jejich transformaci do podoby prášku. Mezi pacienty se tak většina léků předávala právě v této podobě a výjimkou nebyl ani čaj matcha. Takřka odjakživa byl považován za uznávaný lék proti horečkám a zánětům, navíc schopný tělo přirozeně pročistit a rychle zregenerovat.

V současné době dávají těmto zkušenostem za pravdu závěry moderních klinických studií. Stejně jako v případě pravidelného popíjení jiných zelených čajů se i matcha může pyšnit zdravotními přínosy, které tato výjimečná rostlinka našemu organismu poskytuje. V jejím případě jde však o účinky ještě znásobené, neboť díky specifickému způsobu pěstování, výroby a především vlastní přípravy se zachová výrazně více účinných látek.

Důvod je poměrně prostý. Při přípravě šálku „běžného“ zeleného čaje jsou čajové listy přelity horkou vodou a po vylouhování vyjmuty z nálevu. Matcha je však čajový prášek, který po smíchání s vodou vypijeme spolu s ní. Díky tomu náš organismus může zužitkovat maximum příznivých látek, které jsou v tomto druhu zeleného čaje obsaženy.

Patrně nejvýraznější je tento přínos v případě antioxidantů. Jak známo, tyto přírodní látky stojí za zpomalováním stárnutí, zlepšují celkovou fyzickou kondici i v neposlední řadě jsou zodpovědné za efektivnější spalování tuků. Laboratorní analýzy potom doložily třeba i to, že matcha obsahuje až čtrnáctinásobné množství antioxidantů než jeden z jejich nejbohatších zdrojů, borůvky. V porovnání s klasickým zeleným čajem je množství antioxidantů až desetkrát vyšší.
Podobný, třebaže méně výrazný statistický rozdíl lze najít v oblasti vlivu na metabolismus. Klasické zelené čaj jsou schopny zefektivnit proces spalování tuků asi o deset procent, zatímco matcha rovnou o čtyřicet procent.

Japonští samurajové v minulosti moc dobře věděli, proč se během náročných chvil těsně před bitvou posilnit právě šálkem čaje matcha. Právě zvyšování fyzické vytrvalosti a příliv nové energie se dostal do hledáčku vědců a z jejich studií vyplynulo, šálek čaje matcha zkonzumovaný před náročným cvičením nebo fyzickou aktivitou zvyšuje a stimuluje činnost kardiovaskulárního systému. Ruku v ruce s tím stoupá i odolnost a vytrvalost našeho organismu.

Matcha navíc na rozdíl od jiného zeleného čaje neobsahuje téměř žádný kofein, takže energie získaná jejím popíjením není vykoupena nežádoucími efekty konzumace tohoto alkaloidu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 45 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Leave a Comment