Pages Navigation Menu

domácí recepty, hubnutí a zdravá strava

Provoňte svůj byt čerstvě uvařenou kávou

Provoňte svůj byt čerstvě uvařenou kávou

Milovníci kávy mi určitě dají za pravdu

Vůně kávy dokáže podráždit naše smyslové orgány. Někdo po ní touží hned po probuzení, tak alespoň rychlý šálek turecké nebo instantní kávy poskytne útěchu. A ti kteří nestíhají ranní kávu doma, chvátají ke kávovým automatům, získat alespoň trochu té lahodné pochutiny.
Pokud ale ochutnáte čerstvě mletou kávu, zjistíte, že Vaše chuťové buňky nebudou uspokojeny jen tak nějakou náhražkou. Taková káva má úplně jinou chuť, sílu i vůni.

Příprava dobré kávy je rituál

Káva sama o sobě musí projít dlouhým procesem, než si budeme moci vychutnat první doušky této lahodné tekutiny.
Také záleží, z jaké země k nám přicestovala, jelikož v dnešní době si můžeme vychutnat nejen kávu z Brazílie, ale i z Mexika, Peru, Salvadoru, Etiopie, Indie, Thajska a dalších států.
Velmi důležitým kritériem je její pražení , který má svůj postup a přesná pravidla. Díky správně upraženým kávovým zrnům dokážeme rozeznat její tóny, které mohou chutnat lahodně po čokoládě, oříškách, karamelu nebo i ovoci. To jsou fáze, které moc neovlivníme, ale jsou velmi důležité pro specifickou chuť.

Když si zakoupíme kvalitně upražená zrna kávy, potřebujeme udělat další krok. K tomu bude nutný mlýnek na kávu.  Výhodou tak zvaného domácího mletí kávy je především to, že si ji můžeme připravit vždy těsně před podáním. Pro přípravu dobrého cappuccina, espressa, latte, džezvy a dalších kávových specialit, je velmi důležitá hrubost namletého zrna. Tu docílíme pouze kvalitními kávomlýnky. Vybrat si je můžeme podle druhu pohonu, který je ruční nebo elektrický. Další rozhodující kritérium bude způsob, jakým melou kávu. V nabídce jsou keramické mlecí kameny, keramické nebo ocelové nože.

Mlýnek s ručním pohonem

Ačkoliv je věkově starší, než jeho kolega elektrický, dokáže si hravě s kávovými zrny poradit. Dříve se bez něj neobešla žádná domácnost. U našich prarodičů byl k vidění celkem běžně, dřevěný se šuplíčkem a kličkou. Dnes je trochu větší výběr mezi tvarem, vzhledem a provedením.
Ruční mlýnek na kávu má svoji výhodu. Nepotřebujeme mít poblíž zdroj elektřiny a umeleme si kávu třeba jen na jeden šálek. Další velkou výhodou je, že má vždy mlecí kameny. S nimi kávu nikdy nespálíme a budeme ji mít namletou rovnoměrně podle nastavení.
Na trhu se vyskytuje několik výrobců, ale mezi nejznámější patří  Lodos, Hario, Porlex, Rhinowares a Kaffia.

Lodos – jedná se o českou firmu a její kořeny sahají až do roku 1923. Vyrábí nejen kvalitní dřevěné varianty, moderní nerezové provedení, ale je přeborníkem v plastových barevných mlýncích. Samozřejmostí jsou keramické mlecí kameny a při správné údržbě nám bude dělat radost dlouhou dobu.

Hario – Japonská značka, která vyrábí ruční mlýnky například v kombinaci dřeva, kovu, skla a plastu.

RuRuční mlýnek Hario Mini Mill Slimční mlýnek Hario Mini Mill Slim – ideální partner na cestování. Opět jeho srdcem jsou keramické kameny a navíc je vhodný pro všechny alternativní přípravy kávy. Hrubost mletí se dá jednoduchým způsobem nastavit. Je lehce ovladatelný, dá se snadno rozebrat a umýt. Za 1 minutu máme připraveno 15 g krásné voňavé pochutiny. Odborníci doporučují pro lepší prožitek z kávy, raději si ji připravit 15 minut před samotnou úpravou.


Porlex
– Japonská značka má svoji oblibu v typických nerezových mlýncích s keramickými kameny.
Jsou velmi příjemné do ruky. Například produkt Porlex Mini se považuje za jeden z nejlepších ručních mlýnků na kávu.

Mlýnky s elektrickým pohonem

Ten kdo má raději pohodlí nebo mu zdravotní stav neumožňuje mlít kávu v ručním mlýnku, využije možnosti elektrického pohonu.
Pojďme se podívat na jeho přednosti a případné nedostatky. Snad je každému jasné, že budeme potřebovat elektřinu, abychom náš malý zázrak uvedli do provozu. Při výběru bychom měli věnovat pozornost především nožům.

  • Keramické  nezahřívají se tolik jako ocelové, přesto musíme dát pozor na to, abychom kávová zrna nespálili, tím bychom znehodnotili veškerý obsah.
  • Ocelové – se zahřívají během velmi krátké doby a tím neodvedou kvalitní namletí kávových zrn

Problém  je v tom, že nože většinou kávová zrna rozsekají na nepravidelné kusy a již chuť a požitek kávy není takový.
Pokud bychom dali přednost kvalitnímu elektrickému pohonu, musíme počítat s vyšší cenovou relací, než jsou dostupné produkty v různých obchodních řetězcích.
A abychom byli naprosto spokojeni s výsledkem, je rozhodně lepší si vybrat elektrický mlýnek na kávu s mlecími kameny, které nám opět zaručí rovnoměrné namletí.

ElElektrický mlýnek Baratza Encoreektrický mlýnek Baratza Encore  je jedním z produktů, které zaujmou. Na pohled je menší, ale nenechme se zmást, dokáže velké věci. Je snadno ovladatelný a nastavitelný. Díky kovovým mletým kamenům si budeme moci vychutnat skutečnou chuť a aroma kávy.

Navíc je rychlý, takže se hodí i pro menší firmy a má dobrou převodovku, která se nepřehřívá.

Ruční nebo elektrický mlýnek?

Tak každý z nás si samozřejmě zvolí, to, co mu je asi nejbližší nebo co nejvíce využije. Pokud budeme potřebovat denně větší množství mleté kávy, tak ruční mlýnek nám rozhodně vyhovovat nebude. Na druhou stranu, pokud budeme mlít kávu pouze pro sebe, tak bude nejen vhodným pomocníkem, ale svým vzhledem, může být i dekorací v kuchyni.

Poraďte se s odborníky a vychutnejte si kvalitní zahraniční produkty

kofio logo

 

Portál Kofio.cz nabízí pro milovníci kávy svoje služby v široké nabídce. Nejen, že zakoupíte na jednom místě čerstvě praženou výběrovou kávu z nejlepších pražíren, ale také kvalitní kávomlýnky a příslušenství. Jejich nabídky se stále rozšiřují a tak se mají milovníci kávy stále na co těšit. Například předplatné kávy tu ještě nebylo a  jeho účastníkem.

Kdo ví, třeba se jednou sejdeme na festivalu kávy nebo degustaci výběrové kávy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 45 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. Jako je na obrázku starý kafemlejnek – takový mám taky doma. Jen tu kávu v něm nemelu. Kupuji kilové balení už mleté kávy – do kávovaru a také instantní. Příprava kávy by byl u nás rituál v případě, že bychom si ji dali tak 1x denně. Ale my ji vypijeme daleko víc, děláme si 1/4 l hrnky i 3x-4x denně, já někdy i víc. Mám i elektrický mlýnek, ale nepoužívám ho.

  2. Paní Babička je škoda, že kupujete už mletou kávu. Ztrácí tak na své hodnotě 🙁

Leave a Comment