Boží milosti
Velikonoční cukroví našich babiček
Je to vynikající křehké cukroví. Dá se jíst hned po usmažení, ale výborné je i následující dny, pokud ovšem něco na talíři vůbec zůstane.
Nejčastěji se dělalo ve tvaru obdélníka, ve kterém byly 3 zářezy – to značilo Boží trojici. Posléze se pomalu od takovéto tradice ustupovalo a dnes se již dělají různé tvary a vzory. To ovšem na chuti nic nemění.
Boží milosti
Suroviny:
200 g hladké mouky
50 ml mléka
1 vejce
1/2 sáčku vanilkového cukru
1 polévková lžíce rozpuštěného másla
1 polévková lžíce rumu
tuk na smažení
cukr na obalení
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme tužší těsto, asi tak jako na nudle.
Necháme v teple asi půl hodiny odpočinout.
Pak vyválíme tenký plát a vykrajujeme nebo vyřezáváme tvary.
Rozehřejeme si tuk nebo olej a budeme naše vykrájené kousky smažit z obou stran a dorůžova.
Usmažené kousky necháme odkapat na papírové utěrce.
Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Přeji dobrou chuť.