Hlavička neboli jeřábek
Velikonoční hlavička nesměla chybět na jihu Čech
Vždycky se jí peklo dostatečné množství, dokonce i několik pekáčů. Pekla se hned po Vzkříšení na Bílou sobotu, nebo až na Boží hod. Nicméně se pojídala studená přes celé svátky.
Receptů, jak ji připravit je mnoho a také vesnice od vesnice ji připravovala jinak, ovšem suroviny jsou stále stejné.
Také podle toho měla i několik názvů: hlavička, jeřábek, sekanina, nadívanina, nádivka atd.
Pojďme si jeden z receptů připomenout.
Suroviny:
400 g uzeného masa
6 rohlíků
6 vajec
3 i více stroužků česneku
2 hrsti zelených bylinek (popenec, kontryhel, pažitka, kopřivy)
sůl
pepř
mleté nové koření
majoránka
200 ml mléka
20 g droždí
Postup:
Uzené maso uvaříme do měkka a pokrájíme na menší kostky.
Rohlíky nakrájíme na kousky, přidáme utřený česnek, vejce, bylinky, které jsme nasekali na jemno. Okořeníme a promícháme s masem.
Z mléka a droždí si připravíme kvásek, který po vykynutí vmícháme do připraveného těsta.
Těsto musí být tak tuhé, že udrží vařečku. Pokud je příliš tuhé, naředíme trochou vývaru.
Pekáček si vymažeme a vysypeme strouhankou. Rozprostřeme těsto a ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova.
Přeji dobrou chuť.
Pingback:Velikonoce a jižní Čechy | Multimag