Pages Navigation Menu

domácí recepty, hubnutí a zdravá strava

Hlavička neboli jeřábek

Hlavička neboli jeřábek

Velikonoční hlavička nesměla chybět na jihu Čech

Vždycky se jí peklo dostatečné množství, dokonce i několik pekáčů. Pekla se hned po Vzkříšení na Bílou sobotu, nebo až na Boží hod. Nicméně se pojídala studená přes celé svátky.

Receptů, jak ji připravit je mnoho a také vesnice od vesnice ji připravovala jinak, ovšem suroviny jsou stále stejné.

Také podle toho měla i několik názvů: hlavička, jeřábek, sekanina, nadívanina, nádivka atd.

Pojďme si jeden z receptů připomenout.

Suroviny:
400 g uzeného masa
6 rohlíků
6 vajec
3 i více stroužků česneku
2 hrsti zelených bylinek (popenec, kontryhel, pažitka, kopřivy)
sůl
pepř
mleté nové koření
majoránka
200 ml mléka
20 g droždí

Postup:
Uzené maso uvaříme do měkka a pokrájíme na menší kostky.

Rohlíky nakrájíme na kousky, přidáme utřený česnek, vejce, bylinky, které jsme nasekali na jemno. Okořeníme a promícháme s masem.

Z mléka a droždí si připravíme kvásek, který po vykynutí vmícháme do připraveného těsta.

Těsto musí být tak tuhé, že udrží vařečku. Pokud je příliš tuhé, naředíme trochou vývaru.

Pekáček si vymažeme a vysypeme strouhankou. Rozprostřeme těsto a ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Přeji dobrou chuť.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 45 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

No Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Velikonoce a jižní Čechy | Multimag - […] sobota byla už na vaření veselejší. Pekly se mazance a připravovala hlavička. Té se muselo péct skutečně hodně, však…

Leave a Comment