Mazanec ze špaldové mouky
Vyzkoušejte si upéct mazanec ze špaldové mouky.
Kdo rád peče a zkouší nové recepty nebo zdravější verze pečení, tak může vyzkoušet tento mazanec. Samozřejmě se pak nemusí dělat pouze na Velikonoce.
Špaldová mouka se mele ze špaldy, což je její lidový název
Je to prastarý druh nešlechtěné pšenice. Zrno špaldy obsahuje přibližně 16–17 % bílkovin, zatímco u klasické pšenice je to jen asi 12 %. Je tudíž doporučována pro jedince, kteří drží dietu podle krevní skupiny.
Ovšem má velmi pozitivní účinek na imunitní systém pro všechny
Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, jakými jsou například nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek, vitamín A, E a některé vitamíny skupiny B. Špaldovou mouku, ačkoliv obsahuje také určité množství lepku, velmi dobře snáší i alergici na lepek.
Mazanec ze špaldové mouky
Suroviny:
190 g celozrnné špaldové mouky
150 ml mléka
50 ml nízkotučného kefírového mléka
1 sáček sušeného droždí
3 žloutky
170 g jemně mletých ovesných vloček
50 g třtinového cukru
70 ml oleje
1 lžičku vanilkového extraktu
sušené ovoce (meruňky, brusinky, rozinky…)
1 vejce na potření
mandlové lupínky na posypání
Postup:
Připravíme si kvásek z 50 ml vlažného mléka, třtinového cukru a droždí. Necháme vzkypět.
Žloutky vyšleháme se zbylým mlékem a kefírem.
Do žloutkové směsi přidáme ovesné vločky, mouku, extrakt, olej a nasekané ovoce. Promícháme společně s kváskem a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
Z vykynutého těsta vypracujeme bochánek nebo i více menších, ještě necháme chvíli vykynout, pak uděláme křížek , pomažeme vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme asi tak 40-50 minut při 170°C. Vyzkoušíme na špejli, zdali je dostatečně uvnitř pečený.
Přeji dobrou chuť