Mrkvový beránek na Velikonoce
Pečeme z mrkve na Velikonoční stůl
Velikonoční pečení nemusí být vůbec nudné a také se nemusí péct jen podle tradičních vzorů. Buďme kreativní a vyzkoušejme nová těsta, nové chutě a ozdobme stůl netradičními laskominami.
Mrkvový beránek nebo zajíček
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
340 g nastrouhané mrkve
250 g cukru
200 ml oleje
3 vejce
130 g nasekaných ořechů
120 g rozinek
2 lžičky mleté skořice
1/2 prášku do pečiva
sůl
tuk a mouku nebo strouhanku na vymazání formy
Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem a přidáme olej a na jemno nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy, rozinky a pěkně promícháme.
Prosetou mouku smícháme s kypřícím práškem, špetkou soli a mletou skořicí a postupně vmícháme k vaječné směsi.
Promícháme, půjde to zpočátku ztěžka. Připravíme si formu, pořádně vymažeme a vysypeme.
Vlijeme těsto a dáme do vyhřáté trouby na 170°C. Pečeme zhruba tak 1 hodinu.
Po vyklopení můžeme nechat beránka bez polevy, nebo ho polít čokoládovou polevou a ozdobit.
Přeji dobrou chuť.