Preclíky

Vyzkoušejte si upéct svoje vlastní preclíky.

 
Domácí preclík nemá konkurenci v obchodech. Proč si nezkusit utvořit svoje vlastní a můžete si vytvarovat v podstatě i jiný vzor, než jen klasický preclíkový. Z jednoho těsta můžete vytvořit hned dva druhy.

– chcete klasicky křupavý, tvrdší, tak vynechte dobu kynutí po vytvarování. Dejte je hned péct a výsledek se dostaví.

nadýchanější bude, když ho necháte podle postupu dokynout

Recept je zhruba na 20 větších preclíků, ale můžete si udělat malé preclíčky. Dokonce pak můžete máčet v čokoládě a tím si uděláte více druhů. 

Preclíky

 
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 žloutek
250 ml mléka
1 lžička soli
60 g sádla nebo másla nebo půl na půl
25 g droždí
1 vejce na potření
hrubá sůl na posyp
sezamová semínka, mák –  na posyp (nemusí být)

Postup:
Mouku promícháme v míse se solí a utvoříme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme troškou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Teď dáme prostor na vzkypění kvasnic.

Promícháme, přidáme žloutek, rozpuštěné máslo (sádlo) a pořádně vypracujeme v těsto, které necháme tak půl hodinky kynout.

Pak si těsto pokrájíme na kousky, podle toho, jak velké chcete preclíky mít. Kousky rozválíme na tenký váleček.

Přichází na řadu fantazie, tvoříme tvary, které poklademe na plech na pečící papír. Nezapomeňte je přikrýt utěrkou – samozřejmě ne proto, že se stydíte za své výtvory, ale aby ještě chvíli dokynuly – asi tak 20 minut.

Tak a poslední krok, pomazat vajíčkem, posypat solí, případně dalším jiným posypem a hupky, šupky do vyhřáté trouby.

Pečeme asi 15 minut při 170°C.

Dobrou chuť

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 45 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář: „Preclíky

Napsat komentář